Czosnek – recepta na wszystko

O leczniczych właściwościach czosnku nie muszę chyba nikogo przekonywać, już od najmłodszych lat nasze mamy i babcie – wiedząc co jest dla nas najlepsze – faszerowały nas tym wyjątkowo aromatycznym specyfikiem. Oczywiście w wieku 7 lat nie doceniałem prawdziwych jego właściwości, za to doskonale pamiętałem uciążliwy smak i zapach jeszcze na kilka godzin po zjedzeniu. Zawsze wtedy ukojenie przynosiła szklanka mleka, które to w pewnym stopniu niwelowało niechcianą woń. Teraz już wiem, że to właśnie dzięki niemu zimy stawały się dla mnie łagodne i choroby omijały mnie szerokim łukiem. Na grypęCzosnek w znacznym stopniu korzystnie wpływa nawet jedzony podczas choroby, nawet jeśli nie konsumowaliśmy go profilaktycznie warto właśnie wtedy, przy pierwszych oznakach grypy sięgnąć po niego. Już kilka ząbków czosnku uzupełni nam w organizmie witaminę A i C, oraz poziom wapnia, magnezu i żelaza.Niestety nie każdy może pozwolić sobie wtedy na zjedzenie czosnku i walkę z chorobą w zaciszu własnego mieszkania, co jeśli musimy gdzieś wyjść np. do pracy? Przecież nie będziemy narażali kolegów z którymi dzielimy biuro na czosnkową aromaterapię. Okazuję się, że istnieje szereg metod na zwalczenie nieprzyjemnego zapachu, najlepszą z nich i najbardziej dostępną jest mleko które znacznie łagodzi nieprzyjemny zapach. Kolejną metodą jest żucie natki pietruszki, wydaję się to niestety mało przyjemna opcja. Przyjemniejszą metodą jest na pewno kieliszek czerwonego wina który praktycznie w 100% zneutralizuje zapach.Co jeśli nie możemy pozwolić sobie na żaden z powyższych zabiegów? Co jeśli na samą myśl o czosnku zaczynacie mieć mdłości? Okazuje się, że i na taką ewentualność jest sposób wystarczy przygotować sobie uprzednio bezwonny wyciąg z czosnku:-2 główki czosnku-0,5kg cytryn-0,5l wodyCzosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Po odczekaniu kilku minut do czosnku dolewamy 2 szklanki wody. Cytryny myjemy i wyciskamy z nich sok, dobrze jest wtedy zaopatrzyć się w sitko i odcedzić pestki wraz z miąższem od soku, dolewamy sok z cytryny do naszego czosnku i mieszamy. Taki wyciąg najlepiej przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku (np.. słoik). Dzięki takiej mieszance możemy „delektować” się leczniczym wpływem czosnku, bez obaw o przykry zapach lub smak. Na ranyO ile każdy doskonale zdaje sobie sprawę z przeciwwirusowych właściwości czosnku to nie każdy wie, że działa onkorzystnie na gojące się rany. Jak się okazuje czosnek znacznie przyspiesz gojenie, wystarczy jedynie przyłożyć roztarty na miazgę czosnek wymieszany z łyżką wody i zawinąć bandażem. Taki opatrunek należy zmieniać co kilka godzin oraz nie wskazane jest nadmierne stosowanie takich okładów. Jest to na pewno o wiele tańsze rozwiązanie niż używanie żeli przyspieszających gojenie.Na serceKażdemu z nas chyba obiło się o uszy ,że czosnek jest dobry na serce. Ale co to właściwie oznacza? Co tak naprawdę daje nam jedzenie czosnku, że ma tak pozytywny wpływ? Okazuje się, że czosnek zapobiega osadzaniu się cholesterolu na ściankach tętnic oraz przyspiesza rozkład tłuszczów. Czyli tak naprawdę czosnek ma dość duży wpływ na przepływ krwi w naszym organizmie, poprawia krążenie oraz eliminuje niechciane tłuszcze z naszego krwiobiegu. Czosnek zamiast apteki?Pomimo wielu zalet czosnek nie staje się medycznym perpetuum mobile. Nie wszystkie jego właściwości lecznicze działają z wystarczającą siłą. Bo jeśli nawet daje sobie świetnie radę z wirusami, oraz bakteriami i możemy dość skutecznie walczyć nim z przeziębieniem, to niestety w przypadku poważnych problemów z nadciśnieniem lub cholesterolem, nie jesteśmy sobie w stanie poradzić używając jego genialnych właściwości. Czosnek nie stał się naszym domowym lekiem na wszystko, natomiast powinien na stałe zagościć w naszej diecie. Profilaktyczne działania czosnku na pewno wpłyną na stan naszego zdrowia i samopoczucia szczególnie w czasie nadchodzącej zimy. 

Popularne wpisy