Zjedz bukiet

Kiedy mówimy o bukiecie w kuchni, mamy na myśli bukiet warzyw z mrożonki lub ewentualnie bukiet ziół do uduszenia. Tymczasem, od paru lat karierę w kulinariach robią kwiaty. Wśród nich są takie, które po ozdobieniu naszych talerzy, mogą wylądować w naszych brzuchach. Nasturcja – zastępstwo dla kaparaTe czerwone, pomarańczowe i żółte kwiaty ogrodowe wyglądają tak samo jak smakują. Nasturcja świetnie komponuje się z potrawami z serem, jajkami i surówkami, a marynując jej pączki, można uzyskać zastępstwo dla kaparów. Liście tego kwiatu zawierają dużo soli mineralnych, błonnika i olejków eterycznych. Szafran dla ubogichNazywany jest tak nagietek lekarski, ponieważ może śmiało zastępować tę najdroższą przyprawę świata. Nagietek jest podobny w smaku, ale służy też jako pomarańczowy barwnik np. dla ryżu. Kwiatem przyprawiać można zupy, sosy i zdobić makarony. Do sałatek i surówek można też wykorzystać listki. Bratki z klombu i piekarnikaDobrze pasuje do dań warzywnych, zup, surówek, pięknie zdobi też sałatki owocowe i desery. Zamrożony w kostkach lodu, dekoruje też drinki. Najprostszym sposobem na bratki jest obsypanie wypłukanych kwiatków cukrem pudrem i uprażenie ich w lekko nagrzanym piekarniku. Bratek zawiera dużo witaminy C i mikroelementów. Komunistyczny goździk w nowoczesnej kuchni Nieoficjalny symbol PRL-u, kojarzy się bardziej z Dniem Kobiet i rajstopami w zestawie, niż z kuchnią, chyba że na stole w wazonie. Używany głównie do podkreślania słodkości, choć nie tylko. Jego kwiaty możecie dodawać do sałatek, ciasteczek i kanapek. Nadają się także do aromatyzowania dżemów owocowych. Delikatne kwiaty goździka dłużej posłużą nam kandyzowane i przechowywane w suchym miejscu. Przygotowane w ten sposób, wzbogacą smak zup, sosów, syropów oraz… grzańca. Piękne, smaczne i zdroweOprócz walorów estetycznych i smakowych, kwiaty mają też swoje właściwości zdrowotne. Nasturcja polecana jest przy zwalczaniu bakterii i w leczeniu zakażeń dróg oddechowych i moczowych. Nagietek dostarcza beta-karotenu, flawonoidów i fitosteroli. Podobnie jak nasturcja, ma właściwości przeciwzapalne oraz bakteriobójcze. Działa też kojąco i leczniczo na uszkodzenia skóry. Nalewka z płatków bratka uspokaja, a jego dzika odmiana (fiołek trójbarwny) wspomaga metabolizm, wzmacnia naczynia krwionośne, odtruwa organizm i ma działanie moczopędne.

Popularne wpisy