Wyrwij chwasta – czas na szczaw

Niedawno szczaw niechcący stał się gwiazdą – na szczaw kazał spadać Polakom Stefan Niesiołowski. Potraktujmy jego życzenie całkiem serio i idźmy poszukać szczawiu. To warzywo rośnie nam przed nosem, ale nie doceniamy go, i traktujemy jak chwast. Najwyższy czas je ucywilizować, tym bardziej, że zbliża się sezon. Fałszywy sobowtór szpinakuSzczaw ceniony był już w starożytnym Rzymie, jego właściwości (oprócz Stefana Niesiołowskiego) doceniał sam Hipokrates. Najpopularniejszą odmianą jest szczaw zwyczajny, występujący na łąkach, polanach i drogach. Kwitnie w maju i w czerwcu. Ma podłużne liście, często bywa mylony ze szpinakiem. Inne jego odmiany to szczaw lancetowaty, kędzierzawy i tępolistny, o największych liściach. Co w szczawiu piszczyJedzony w umiarze korzystnie wpływa na zdrowie. Szczaw jest bogaty w witaminę A, C, i witaminy z grupy B, niacynę, ryboflawiny, a także magnez, wapń, krzem i żelazo. Zawiera przeciwutleniacze – flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki. Dzięki nim skóra wygląda młodziej. Pobudza trawienie, wzmacnia apetyt (choć jednocześnie pomaga w utracie wagi!), zmniejsza ryzyko chorób serca i miażdżycy, usprawnia pracę wątroby oraz woreczka żółciowego, działa lekko moczopędnie i krwiotwórczo, hamuje rozwój drobnoustrojów. Ciemna strona szczawiuTo zdrowe warzywo zawiera kwas szczawiowy, który wiąże się z wapniem. Związek ten może powodować odwapnienie kości i zaburzenia kurczliwości mięśni. Kwas ten może prowadzić także do powstawania kamieni. Dlatego nie zaleca się jedzenia szczawiu osobom cierpiącym na kamienie nerkowe i żółciowe, chorujące na reumatyzm, artretyzm czy z chorobami nerek. Szczególne nadużywanie szczawiu wywołuje zgon. Dawka śmiertelna kwasu szczawiowego czystego wynosi od 5 do 15 g. Ze szczawiem dookoła świataW kuchni staropolskiej szczaw był podawany przede wszystkim w formie zupy szczawiowej, podawanej ze śmietaną i jajkiem na twardo. Zupa ta znana jest również w innych krajach Europy Wschodniej oraz w kuchni żydowskiej. Z plantacji szczawiu słynie… Jamajka. Roczne plony to ok. 900 ton. Szczaw może być świetnym składnikiem sałatek, surówek, kanapek, sosów, past i omletów. Świetnie podkreśla smak ryb i mięs, zwłaszcza grillowanych. Sezon na grilla właśnie się zaczął, zatem spróbuj wyrwać „chwasta” i zajadaj się nim – na zdrowie.

Popularne wpisy